Nyhed -
Se billederne – DERF virker også forebyggende
Nødhjælpspuljen DERF er mest kendt for akut støtte, der direkte redder liv, men den kan også aktiveres, når katastrofer truer.
Et eksempel på det, er et projekt i landsbyen Idhanka Deero-yahanka i Somaliland, hvor den danske organisation Rajo og den lokale partner Alrahman fik midler til at afbøde en krise og udbygge den lokale modstandsdygtighed.
Indtil for nylig havde det ikke regnet i tre år i området, og mange var flyttet fra landsbyen som klimaflygtninge. Gennem DERF søgte de midler til akut vandforsyning, der kunne stabilisere de tilbageværendes vilkår, og til at genoprette et reservoir, der ville være klar, når regnen kommer. På den måde er de sikret mod fremtidige tørke-perioder.
Tørken var hård, men ved hjælp af vand hentet udefra kunne man midlertidigt fylde vandforsyningen.
Sådan så det ud på det tidspunkt:
For nylig kom regnen så, og reservoiret er fyldt op.
Billeder sendt fra området er en kæmpe kontrast, dem kan du se her:
Du kan se mange flere billeder før og efter regnen i dette galleri
Amina Jebril fra Rajo fortæller, at der netop nu er fire meter dybt vand på den 1500 kvadratmeter store dam op. det sikrer drikkevand til 3.240 mennesker og omkring 6.000 stykker kvæg.
- Med den har området vand til et år. Det er en enormt positiv forskel for især udsatte mennesker. Vi kan se, at mange allerede er flyttet tilbage til området, fortæller hun.
- De var flyttet fra landsbyen på grund af vandmanglen, men de er nu tilbage og fulde af håb for en bedre fremtid, fortæller hun.
For DERFs fund manager, Christoph Lodemann, er projektet et godt eksempel på, hvad DERF kan gøre på kort og længere sigt.
- Det her viser det, som DERF også kan, når vi kombinerer nødhjælp med en forebyggende indsats samtidig med at lytte til, hvad de lokale ønsker, siger han.
Projektet blev afsluttet tidligere i år før regntiden og har kostet 290.000 kroner.