Gå til indhold

Nyhed -

Ny udviklingspolitisk strategi: Det vigtigste skridt er udmøntningen

Fra 1. juli er den nye udviklingspolitiske strategi, ‘Verden i Opbrud’, gældende.

Mange af CISUs medlemsorganisationer bidrog aktivt med input til strategien og deltog i CISUs arrangement med udviklingsordførerne på Christiansborg i februar. Det kan ses i strategiens vægtninger, at civilsamfundet har gjort sin stemme gældende - især på de indledende, værdisættende sider.

- De input, vi som foreningsfællesskab står for og har delt med Udenrigsministeriet og udviklingsordførerne i processen frem imod en ny strategi, står meget markant, siger rådgiver i CISU, Anders Reimers Larsen, som arbejder med politisk interessevaretagelse på vegne af medlemsorganisationerne.

- Strategien har en tydelig anerkendelse af, at både store og små civilsamfundsorganisationers arbejde med deres partnere er afgørende. Samtidig står der også indledningsvist i strategien, at der fortsat skal prioriteres indsatser, der oplyser og engagerer danskere i udviklingssamarbejdet, hvilket også er et vigtigt fundament for CISUs medlemsorganisationers virke.

Den udviklingspolitiske strategi indvarsler især to områder, som flytter nogle hegnspæle i Danmarks tilgang til udviklingssamarbejdet, mener rådgiver Anders Reimers Larsen.

- Dels er det, når der for eksempel i strategien står: “Vi skal se den [sic: verden] og agere i den, som den er – ikke som vi ønsker, den skal være”. Det kan ses som et udtryk for den pragmatiske idealisme, udenrigsministeren indvarsler, men i andre linjer i strategien, er der en langt større grad af anerkendelse af de lokale kræfter, vi som dansk civilsamfund understøtter, så forandringen kommer fra dem, som skal leve i det.

Det andet aspekt, hvor CISU forventer, at der kommer nye tilgange, bliver i sammensætningen af de aktører, som indgår i det samlede udviklingssamarbejde. I det indledende kapitel, ‘Vores tilgang til udviklingspolitik’, står der at: ”Med denne strategi rykker en bredere vifte af danske interessenter ind i kernen af udviklingssamarbejdet”.

- Men det er centralt, at der ikke er blevet hevet tæpper væk under civilsamfundet eller de centrale principper, som civilsamfundet fagligt står på. Civilsamfundet har i høj grad stadig en opgave i at belyse og påtale, at aktører, som med den nye strategi får en større rolle, som specificeret i lovgrundlaget, arbejder ”gennem partnerskaber med udviklingslande inden for rammerne af internationalt anerkendte principper og mål for udviklingssamarbejde samt principper for humanitær bistand, siger rådgiver Anders Reimers Larsen og fortsætter:

- Vi skal dele ud af vores erfaring med at opbygge og opretholde tillidsfulde og ligeværdige partnerskaber, samarbejde med kulturskabere og myndigheder om alt det, vi skaber sammen med partnere rundt om i verden.

CISU følger udmøntningen

CISUs sekretariat vil følge de opfølgende processer på den nye strategi, som omfatter både finansloven for 2026, men også fremtiden for de hidtidige udmøntningsnoter fra Udenrigsministeriet, som principielt er lavet for at udmønte den tidligere strategi, Fælles om Verden. Ikke mindst vil CISU følge den varslede lovændring af Lov om Udviklingssamarbejde så tæt, som det er muligt. Aftaleteksten mellem partierne skriver nemlig: “Samtidig nedlægges Udviklingspolitisk Råd ved lovændring. Lovændringen vil omhandle de organisatoriske forhold”. CISU har allerede indledt dialog med ministeriet om, hvordan erstatningen for Udviklingspolitisk Råd kan sikre udmøntning af strategien, så både faglighed, internationale og danske aktører, og ikke mindst den brede danske folkelige opbakning til udviklingssamarbejde tages til indtægt i ordentlige processer i rette tid.

- I alle disse operationaliseringer vil vi som sekretariat inddrage bestyrelse og medlemsorganisationer for at omsætte den nye udviklingspolitiske strategi til meget mere folkelig organisering og deltagelse i udviklingssamarbejdet - både her i Danmark og i den grad ude i verden, slutter Anders Reimers Larsen.

Emner

Kategorier

Kontakt

  • Kim Jensen

    Pressekontakt Kommunikationskonsulent/Pressekontakt Ekstern kommunikation 30224511