Gå til indhold

Nyhed -

CISUs debatmøde om den nye udviklingspolitiske strategi viste opbakning til civilsamfundets arbejde

Torsdag eftermiddag den 27. februar havde CISU inviteret medlemsorganisationer, ordførere og internationale oplægsholdere til debatmøde på Christiansborg om civilsamfundets rolle i den nye udviklingspolitiske strategi.

En helt fyldt Proviantsal bevidnede, at der fra CISUs medlemmer var et stort ønske om at bidrage til processen frem mod en ny strategi og styrke investeringen i civilsamfundets engagement i verden.

Dette ønske var panelets ordførere og deltagere i høj grad lydhøre over for. Med udgangspunkt i to oplæg fra henholdsvis Nana Asantewa Afadzinu (WACSI) og Lúcia Ortiz (Friends of the Earth Brazil) blev værdien af en lokalt ledet udviklingstilgang og civilsamfundets rolle i at skabe vedvarende forandringer sat på dagsordenen.

Flemming Møller Mortensen fra Socialdemokratiet, Karsten Hønge fra Socialistisk Folkeparti og Michael Aastrup Jensen fra Venstre, alle udviklingsordførere for deres partier, var medværter på arrangementet sammen med CISU. Derudover deltog også Trine Pertou Mach, udviklingsordfører for Enhedslisten.

Debatten fandt sted i en tumultarisk tid, hvor udviklingssamarbejde er under stort pres globalt på grund af USAIDs nedlukning, og hvor der sker store geopolitiske forskydninger. De fire danske ordførere understregede alle, at det kalder på, at Danmark fortsat skal give 0,7% af BNI i udviklingsbistand, selvom andre lande går en anden vej.

- Udviklingspolitik har dårligt været vigtigere. Det er sikkerhedspolitikkens siamesiske tvilling, sagde Karsten Hønge, ordfører fra SF, og tilføjede, at han også mener, at udviklingsbistanden bør være endnu højere, end den er nu:

- USAID lukker ned. I England sagde man, at man ville løfte bistanden fra 0,5 til 0,7 %, men nu vil de tværtimod skære ned for at bruge pengene på forsvar. Det er fundamentalt forkert, fordi udviklings- og sikkerhedspolitik er tvillinger. Vi andre må øge vores bistand – nedskæring i bistand er ikke svaret, siger han.

Den kommende udviklingspolitiske strategi skal lægge retningen for, hvordan de 0,7% af BNI så skal udmøntes.

- Der skal være en rød tråd igennem alt det, Danmark siger. Både hvad vi melder ud i Udenrigs- og Sikkerhedsstrategien, i Afrikas Århundrede og den kommende udviklingspolitiske strategi, såvel som forhold til lande og temaer– ikke mindst i lyset af verdenssituationen. Vi skal ikke bestemme i detaljer, men der skal være en rød tråd, siger Michael Aastrup Jensen (V), som blev bakket op af Flemming Møller Mortensen (S).

Også Trine Pertou Mach (Ø) talte om den røde tråd, men havde et andet syn på sagen:

- Udviklingspolitik har værdi og betydning i sig selv og skal ikke sikkerhedsliggøres. En rød tråd i den udviklingspolitiske strategi skal være at styrke menneskerettigheder og sikre menneskers indflydelse på deres egen udvikling. Derfor skal det fortsat være en strategisk prioritet, at det blandt andet sker gennem, for og af civilsamfundet. Vi skal være mere risikovillige og klar til at arbejde med andre aktører end vi er vant til.

Debatten handlede også om civilsamfundets specifikke rolle i udviklingssamarbejdet og værdien af dets lokalt ledede partnerskaber. Også her havde ordførerne mange ting på hjerte.

Michael Aastrup Jensen (V) fremhævede at:

- Vi kan tage nok så mange gode beslutninger her på Christiansborg, men civilsamfundet kan gøre endnu mere. Jeg er stor fortaler for, at vi har civilsamfundet og puljeordninger, og jeg mener, at vi allerede er blandt verdens bedste til at støtte civilsamfund og stærke partnerskaber.

Om støtten til civilsamfundet sagde Trine Pertou Mach:

- Støtten skal være langsigtet. Civilsamfundsorganisationer er ikke blot en brik i strategien, de er også omdrejningspunkt i udvikling af rettigheder og stærke samfund. Samtidig skal vi se på, at alle danske aktører i udviklingssamarbejdet skal styrke rettigheder og civilsamfund i det globale syd, også virksomheder. Som minimum skal vi sikre, at virksomheder ikke modarbejder den agenda.

Som afslutning opfordrede Michael Aastrup Jensen alle interessenter til at bidrage til debatten om Danmarks kommende udviklingspolitiske strategi og til at indsende høringssvar til ordførerne.

Høring om udviklingspolitisk strategi

Høringen er åben for bidrag og input fra alle og skriftlige bidrag kan fremsendes til Udenrigsministeriet på mail afrpol@um.dk. Frist 15. marts 2025.

Torsdagens debatmøde gav muligheden for at uddybe CISUs samlede input til den ny udviklingspolitiske strategi, som nu vil blive sendt ind til Udenrigsministeriets nyligt åbnede høring.

Emner

Kategorier

Kontakt

Kim Jensen

Kim Jensen

Pressekontakt Kommunikationskonsulent/Pressekontakt Ekstern kommunikation 30224511